De unde provin uleiurile esențiale?

Pe Pământ există o mare varietate de plante de diferite forme, mărimi, culori și arome. Numeroase astfel de plante conțin compuși care în mod tipic nu pot fi văzuți cu ochiul liber — aceștia sunt prezenți în rădăcinile, florile, semințele, scoarța sau alte zone ale plantei. Acești compuși sunt cunoscuți sub numele de uleiuri esențiale. Sunt extrem de concentrați, acțiunea lor fiind extrem de puternică. Purtând și denumirea de compuși aromatici volatili, uleiurile esențiale conferă plantei aroma proprie, o protejează de condițiile de mediu și insectele dăunătoare și joacă un rol important și în polenizarea plantei. 

Știința care stă la baza uleiurilor esențiale

Când auzi cuvântul „volatil”, poți crede că are o conotație negativă: totuși, în cazul uleiurilor esențiale, volatilitatea se referă la capacitatea unei substanțe de a-și modifica rapid starea. Structura chimică a compușilor aromatici volatili din uleiurile esențiale le permite să se disperseze rapid în aer. De aceea, poți simți instantaneu aroma puternică a unui ulei esențial atunci când deschizi sticluța—chiar și de la distanță.

Cum acționează uleiurile esențiale?

Deoarece compușii aromatici volatili se mișcă rapid în aer, vei percepe parfumul când compușii interacționează direct cu senzorii de la nivel cerebral. Cu peste 3000 de tipuri de compuși aromatici volatili descoperiți până în prezent, este important să reținem că acești compuși determină în mod considerabil beneficiile, aroma și proprietățile fiecărui ulei esențial. Datorită unei structuri chimice unice, fiecare ulei esențial va varia în funcție de specie și plantă. Raportul delicat al compușilor aromatici din oricare ulei esențial este cel care le face unice și le conferă beneficii specifice.

Utilizarea uleiurilor esențiale de-a lungul istoriei

Uleiurile esențiale nu reprezintă o tendință nouă

În timp ce unii consideră că uleiurile esențiale sunt o tendință nouă, utilizarea extractelor de plante și a produselor bazate pe plante are rădăcini adânci în tradițiile din trecut. Civilizațiile antice foloseau plantele pentru aromaterapie, îngrijire personală, practici terapeutice, ceremonii religioase, tratamente de înfrumusețare și prepararea alimentelor.

Cum au fost utilizate uleiurile esențiale în antichitate?

Utilizarea uleiurilor esențiale nu este doar un capriciu, ci mai degrabă o tradiție străveche care-și are începuturile cu secole în urmă, în cadrul a diferite civilizații din întreaga lume.
 

  • Egipt: Egiptenii foloseau produsele obținute din plante la tratamente de înfrumusețare, prepararea mâncării, ritualuri de înmormântare și ceremonii religioase. 
  • Grecia: În Grecia antică, persoane ca Homer și Hipocrate au explorat utilizările aromatice ale plantelor, bazându-se pe descoperirile făcute de egiptenii antici.
  • Roma: Romanii din antichitate foloseau extractele din plante pentru masaj, parfum și băi aromatice.
  • Iran: În Evul Mediu, locuitorii din zona Iranului foloseau adesea și comercializau condimente sau rășini pentru parfumerie și menținerea stării de sănătate.
  • India: Medicina ayurvedică, un sistem de vindecare holistică originar din India, s-a dezvoltat de-a lungul a 5000 de ani și include utilizarea compușilor aromatici și vegetali.
  • China: Timp de secole, practicile chinezești tradiționale au inclus utilizarea de material vegetal pentru a susține starea de bine.
  • Franța: Rene Gattefosse, un chimist francez, este considerat cel care a inventat și a folosit primul termenul „aromaterapie” atunci când a studiat și a realizat o cercetare aprofundată referitoare la uleiurile esențiale în secolul al XIX-lea.


Cum sunt realizate uleiurile esențiale?

Este important să ții cont de faptul că uleiurile esențiale nu au aceeași acțiune. Puritatea unui ulei se poate schimba în funcție de localizarea geografică, metodele de distilare, condițiile meteorologice și alți factori. În plus, indiferent de cât de bine este aleasă, este îngrijită și este cultivată o plantă, calitatea unui ulei esențial poate fi menținută sau distrusă în timpul procesului de distilare. Datorită atenției la detaliu și preciziei necesare pentru distilare, devine mai mult o formă de artă decât un proces. Distilatorii trebuie să fie preciși și trebuie să acorde atenție metodelor de recoltare, temperaturilor, intervalului de timp de distilare, nivelului de presiune utilizat etc.

Cum devine o plantă un ulei esențial?

Procesul exact de producție a unui ulei esențial va varia în funcție de tipul de plantă din care este obținut uleiul. Totuși, ideea de bază este că plantele trec printr-un proces de distilare folosind echipamente speciale pentru a separa uleiul esențial de părțile plantei. Uleiul esențial se ascunde în diferite părți ale plantei, adesea la nivel microscopic. În timpul procesului de distilare, echipamentul separă uleiul esențial de partea originală a plantei. De exemplu, când se produc uleiuri din citrice, echipamentul este utilizat pentru a separa uleiul esențial de coaja fructului.

Utilizarea uleiurilor esențiale în prezent

Deși uleiurile esențiale și extractele din plante sunt utilizate de secole, uleiurile esențiale sunt la fel de relevante și în prezent. Mulțumită avansului tehnologiei, calității, puterii și siguranței îmbunătățite, uleiurile esențiale sunt acum mai accesibile și mai ușor de utilizat în viața de zi cu zi. Deși uleiurile esențiale au fost adesea utilizate ca parte integrantă din practicile culturale și tradițiile din trecut, în prezent dispunem de dovezi științifice și studii din ce în ce mai numeroase care arată eficacitatea și natura sigură a uleiurilor esențiale la momentul actual.

Uleiurile esențiale pentru beneficiile pentru sănătate

În vremurile străvechi, oamenii foloseau uleiurile esențiale și părțile de plante pentru a-și îmbunătăți starea de bine și sănătatea. Deoarece uleiurile esențiale pot fi utilizate pentru a ameliora iritațiile ocazionale ale pielii, pentru a susține o digestie sănătoasă, o bună sănătate orală, pentru a crea o senzație de eliberare a căilor respiratorii și multe altele, sunt o alegere populară pentru acele persoane care doresc să mențină o bună stare de sănătate.

Uleiurile esențiale oferă o varietate de beneficii și fiecare persoană se bucură de o experiență unică asociată utilizării uleiurilor esențiale. Din fericire, diversitatea uleiurilor esențiale le transformă într-un mijloc util de menținere a stării de sănătate, chiar și pentru acele persoane care au anumite probleme de sănătate, care își doresc beneficii variate pentru sănătate sau se confruntă cu sensibilitate. Utilizarea de uleiuri esențiale pentru beneficiile asociate stării de sănătate a devenit populară deoarece permite utilizatorului să personalizeze experiența în funcție de dorințele și nevoile sale specifice, mai degrabă decât să se mulțumească cu o soluție generică.

Beneficiile emoționale ale uleiurilor esențiale

Cu structuri chimice unice, fiecare ulei esențial are o varietate de beneficii pentru utilizator. Unele uleiuri esențiale au proprietăți calmante, de tonifiere și stabilizare, în timp ce altele sunt cunoscute ca fiind energizante, revigorante, asigurând senzație de căldură sau reînnoire. Deoarece corpurile noastre trec printr-o serie de emoții și stări fizice pe întreaga durată a unei zile, uleiurile esențiale ne pot ajuta să gestionăm și să menținem starea de bine.

Structura chimică a unui ulei esențial îi conferă beneficii specifice. Unele uleiuri esențiale sunt utile pentru detoxifiere sau purificare, în timp ce altele asigură o senzație calmantă pentru piele. Aroma uleiurilor esențiale poate, de asemenea, crea o reacție chimică la nivel cerebral, generând emoții și reacții interne.

Simțul olfactiv este un instrument care poate genera răspunsuri fiziologice, mentale și emoționale puternice.

Source: https://www.doterra.com/RO/ro_RO/what-is-an-essential-oil